UTÁNPÓTLÁS

EREDMÉNYEINK

Öt név a Capitols-tól az NHL 2020 évi draft listáján

Az NHL Central Scouting Services közzétette 2020 évi előzetes listáját, ahova a C listába a Medison Capitols 5 játékosa Carson Bantle, Ryan Kirwan, Kristof Papp, Ryan McGuire és Grant Riley is bekerült. Igen kedves olvasó, jól látod, az 5 név között nagy büszkeségünkre ott van a 2001-es születésű, csapatkapitány, csatár Papp Kristóf is. Tudtad, hogy korábban Kristóf 5 éven keresztül, évente 5 hónapon keresztül, míg idén majdnem egész nyáron Jécsi Gyula edzői iránymutatásával, mentorálasával készült a külföldi szereplésére? 

Garrett Suter a Medison Capitals vezetőedzője a lista kapcsán úgy fogalmazott, hogy „amikor a sorozatban szereplő játékosokat az előzetes listán látjuk, nem lepődünk meg, hiszen nagyon jó játékosokról van szó”. A C besorolás azt jelenti, hogy az azon szereplő játékos jelölt szerepel a kanadai Montreali, 2020-as NHL tervezet 4, 5 vagy 6. fordulójában. Szintén nagy eredmény ez a hazai jégkorongsport számára, hiszen magyar korongozó utoljára 2016 évben szerepelt ezen a listán.


Kristóf rendkívül szép eredményeket tudhat maga mögött, hiszen a múlt évben az eddig legeredményesebb magyar játékos volt a világ egyik legjobb juniorligájában az USHL-ben, ahol 58 mérkőzésből 38 pontot szerzett. De ez nem minden, hiszen 2018. decemberi divízió 1/B csoportos junior-világbajnokság gólkirálya lett, az 5 mérkőzésen elért 6 góljával. Eredményei stabilnak látszanak, ugyanis már az idei bajnokságon is 4 találkozón 2 gólt lőtt és 3 gólpasszt adott.

NHL felé menetelve

A 17 éves Papp Kristóf már nyolcadik szezonját játssza Amerikában. Jelenleg az USHL-ben menetelő Madison Capitols csapatának a tagja, és a magyar válogatott színeiben nemrég választották a legeredményesebb játékossá az U20-as VB-n. Tervei szerint a következő lépcsőfok az NHL lesz. Tekintsünk vissza egy kicsit a kezdetekre, hogy honnan indult, és milyen a tengerentúli hoki élet az ő szemével!


Még csak 9 éves kissrác volt, mikor szülei úgy döntöttek, hokis pályafutása érdekében az Egyesült Államokba költöznek. Los Angeles-i nyaralásuk alatt jött az ötlet, hogy Kristóf kipróbálhatná magát. Hamarosan visszatértek az Angyalok városába, és minden a helyére került. Ráadásul nem is akármilyen helyre: Kristóf most a világ legerősebb juniorligájában játszik, az USHL-ben a Madison Capitols játékosaként. Magyar gyökereit is ápolja, ugyanis piros-fehér-zöld mezben játszott a nemrég véget ért lengyel U20-as divízió I/B csoportos világbajnokságon, az öt meccs alatt hat gólt és egy gólpasszt kiosztva. Kortársaival szemben komoly lépéselőnyt jelent számára az amerikai tapasztalat. Elmondása szerint a magyar bajnokságok színvonala teljesen rendben van, de az USHL-ben nagyobb a tempó, gyorsabban kell reagálni a helyzetekre, és szinte csak éles mérkőzéseik vannak. Nem véletlenül nevezik a világ legerősebb junior bajnokságának. A srác csapat szinten és a válogatottban is a nála három évvel idősebbekkel játszik, de elmondása szerint nem okoznak neki gondot az ütközések sem, hiszen nem a kor számít, hanem a tapasztalat, ő pedig pont arra játszik, hogy az utóbbiból minél többet szerezzen.

Kristóf előre tervez: 2020-tól a Michigan Egyetemen szeretné folytatni tanulmányait. Addig is lépésről lépésre szeretne haladni: következő célja, hogy felkerüljön az NHL-be, a világ legerősebb ligájába lehetőleg még az egyetem kezdete előtt.

Sok sikert kívánunk neki hozzá!

Forrás: gyerehokizni.hu, utanpotlassport.hu

Újabb magyar csatárt draftoltak a USHL-be

A 2001-ben született Papp Kristóf 2018-tól játszhat a legjobb amerikai juniorligában. A 15 éves támadó játékjogát a Madison Capitols foglalta le a 8. kör 117. helyén. Papp Kristóf hét éve az Egyesült Államokban él és jégkorongozik, ezért nem az importdrafton szerepelt, hanem az amerikai játékosok között. A Madison a településről származó Suter család tulajdona, az egyik tulajdonos Ryan Suter, aki jelenleg is aktív NHL-játékos, olimpiai ezüstérmes.


“A Drago Skorpióknál kezdtem el játszani, évekig ott voltam, de egyszer-egyszer az MTK-val mentem tornákra, mivel Jécsi Gyula volt az edző, aki nagyon sokat segített a nyári felkészülések alatt nekem – vágott bele pályafutása ismertetésébe Papp Kristóf. – Körülbelül hét éve jöttünk ki először Amerikába, elmentem a Los Angeles Jr. Kings tryoutjára, hogy meglássuk, milyen a tudásom a kinti gyerekekéhez viszonyítva. A próbajáték jól sikerült, bekerültem a csapatba, ezért úgy döntött a családunk, hogy kiköltözünk. Utána a CAHA nevű utánpótlásligában töltöttem öt évet, a Los Angeles Jr. Kingsnél, az idei pedig már a második szezonom volt Michiganben, a HPHL U16 ligában. Tavaly a Belle Tire, idén a Honeybaked színeiben játszottam.”

Nem lepődtünk meg azon, ahogy a magyarországi és az amerikai edzések és mérkőzés közötti különbséget jellemezte: “Azt vettem észre már kisgyerekként is, hogy a taktikára, a csapatjátékra és a meccsszituációkra sokkal több időt fektetnek itt, mint otthon. A mérkőzéseken gyorsabb a tempó, és sokkal több az összjáték.” 

A fokozatosság és a folyamatosság lényeges a tengerentúli fiatalok karrierében. A USHL-draft sem derült égből villámcsapás volt Papp Kristóf számára. “A scoutok már 2-3 éve figyeltek minket, ez idő alatt felkerült a nevem az esélyes játékosok listájára. Erről természetesen értesültünk. Az idei szezonban az edzőm és az advisorom, azaz a családi tanácsadónk beszélt több csapat játékosmegfigyelőjével, de természetesen addig a pillanatig, amíg a nevemet nem láttam meg a draftlistán, nem tudtam biztosan semmit. Izgatottan ültünk le a gép elé, online néztük a draftot, ami itteni idő szerint este hétkor kezdődött. Közben folyamatosan beszéltem az edzőmmel és az advisorommal telefonon. Nagyon boldog vagyok, hogy kiválasztottak.”

Kristóf nyáron tölti be a 16. életévét, fiatal még ahhoz, hogy októbertől a világ egyik legjobb U20-as ligájában szerepeljen. “Júniusban tart a USHL-es csapatom edzőtábort, ahová meghívtak. Ott tesztelhetik az újoncokat. De a következő szezont még a Honeybakednél töltöm a tervek szerint.”

Mivel a következő szezonban már az U18-as korosztály tagja lesz, felmerül a kérdés, hogy keresték-e a magyar válogatottól, és mik a tervei, jön-e világbajnokságra, ha hívják. “Már idén is kaptam meghívót az ifjúsági válogatott keretébe, de sajnos abban az időpontban az amerikai állami, majd az országos tornák zajlottak. Remélem, jövőre lesz alkalmam elmenni, szeretnék a magyar válogatottban is bemutatkozni.”

Forrás: jegkorongblog.hu