UTÁNPÓTLÁS

Klub és program

Utánpótlás korosztályok

U16 2006 – 2007 – Serdülő

U14 2008 – 2009 – Kölyök

U12 2010 – 2011 – Előkészítő

U10 2012 – 2013 – Mini

U8 – 2014 –           – Szupermini 

Jégkorong Szakosztály, Utánpótlás szakág

AZ ESMTK Jégkorong szakosztálya 2018 őszétől újra gondolta utánpótlás szakágának működését. Az egyesület célja, hogy szervezett, stabil, magas szintű sportági képzést biztosító utánpótlás bázist építsen ki. A kitűzött célok megvalósításához szakmailag magasan képzett, elhivatott és megfelelő koncepcióval rendelkező edzők, szakemberek együttműködésére, odaadó munkájára van szükség. A klub elnöke Haróth János a feladatra Jécsi Gyula szakmai vezetőedzőt és stábját kérte fel. Személyük garancia az ESMTK Jégkorongszakosztály – Utánpótlás szakágának fejlődésére, eredményességére. Harót János az ESMTK elnöke és Palotás István szakosztályvezető teljes mértékben minden szakmai, tárgyi és anyagi támogatást biztosít a Jégkorong Szakosztály, Utánpótlás szakága számára, annak érdekében, hogy gyerekek a nemzetközi trendeknek megfelelő körülmények között edzhessenek, készülhessenek a tornákra. Ekképpen az egyesület által biztosított egyéb kiegészítő edzésekre is megfelelő létesítmények álljanak rendelkezésre, így az uszoda, füves és műfüves focipályák, evezős telep.

A szakosztály utánpótlás szakágának szezon előtti, induló létszáma közel hatvan fő. A 2019 – 2020 szezonban U8 (Szuper mini), U10 (Mini) és U12 (előkészítő – EK) korosztályban versenyezteti a gyerekeket. A következő évek feladata két csoportosra bővíteni a mini és EK korosztályt, míg kölyök és serdülő korosztályban (U14, U16) megkezdeni a gyerekek versenyeztetését. Az ifjúsági és junior korosztályok (U18-U20) felépítése jelenleg a távolabbi cél. AZ ESMTK Jégkorong Szakosztálya a magas szintű sportági képzés mellett kiemelt hangsúlyt fektet a játékosok szellemi és morális nevelésére. A gyerekeknek az egyesület edzői irányt mutatnak az egészséges életmód, a pozitív életszemlélet kialakításához.

Sportágfejlesztés az Egyesületnél

A Szakosztály elkötelezett a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) Sportágfejlesztő koncepciója mellett. AZ MJSZ olyan fejlesztő jellegű edzéseket és kis jégfelületen végzett játékokat javasol, melyek lehetővé teszik a magas szintű teljesítmény elérését már az utánpótlás területén is. Gyermekkorban nagyon fontos a játék megszerettetése, a pozitív gondolkodás elültetése és a képességek, a kreativitás folyamatos fejlesztése. Annak érdekében, hogy a gyerekek megszeressék a játékot, jól érezzék magukat a jégen és a lehető legtöbbet hozzák ki magukból fontos, hogy több időt töltsenek a koronggal – mivel kisebb területen játszanak, ezért minden játékosnak több lehetősége van korongba érni, ami a képességei fejlesztéséhez vezet. Az egyéniszintnek megfelelő edzés – a jégfelület szűkítése, mind lehetőséget biztosít a gyerekek számára, hogy közelebb kerüljenek a sportághoz, hatékonyabban fejlesszék képességeiket. A sportágfejlesztés keretein belül a kisebb jégfelületen végzett feladatok, mind arra késztetik a játékosokat, hogy gyorsabban gondolkodjanak és cselekedjenek, függetlenül a képzettségi szintjüktől, ami gyakoribb küzdelmet eredményez a korongért és olyan helyzetet, ahol a jégkorongos döntéshozatalt kell alkalmazni, ami fejleszti a hoki érzéket. Kívánatos, hogy a harmadban keresztben történjen az edzés és játék (5 az 5 ellen + kapusok, megfelelő kapumérettel). Fontos, hogy 10-11 éves korig egyetlen játékos sem kap egyetlen, fix posztot (kapus – hátvéd – csatár), ehelyett a folyamatos cserélgetésekkel minden pozíció megjátszására kell felkészíteni a gyerekeket.


Kiemelt szerepet kap a jégidőn kívüli edzés – szezon közben és holtszezonban is. Ilyenkor is játszatni kell a gyerekeket, lehetőleg a jégkoronghoz hasonló képességfejlesztő játékokkal. Ilyen a görhoki, a gyephoki, vagy a floorball. Jég nélkül, „szárazedzéseken” kerül fejlesztésre gyerekek mozgáskoordinációja. Az edzések minőségi gyakorlataival az egyéni jó képességek továbbfejlesztésre, a kevésbé jó képességek szintbehozására koncentrálunk.

Nálunk fontos, hogy minden gyerek pozitív visszajelzést kapjon, játékban legyen, élvezze a sportot, hiszen a sikeres utánpótlás építése enélkül megvalósíthatatlan.